Mätningar genomförda i oktober 2023 i centrala Stockholm visar att det är extremt höga nivåer av strålning från 5G på flera platser. Högsta strålningen uppmättes på Mäster Samuelsgatan vid Arket där det var drygt 11 miljoner mikrowatt per kvadratmeter (μW/m2).
Det är läkaren och forskaren Lennart Hardell som i samarbete med forskaren Tarmo Koppel från Estland som genomfört mätningarna vilka publicerats i en vetenskaplig tidskrift den 10 september 2024. Du kan läsa hela artikeln här.
De har mätt strålningen med Narda NBM-550, med en antenn som mäter frekvenser mellan 3 MHz och 18 GHz och mätresultaten anges i RMS (root mean square) vilket är ett medelvärde. Mätresultaten på olika platser i Stockholm redovisas nedan i max (RMS). Fler resultat redovisas i den publicerade artikeln.
Plats Strålning i μW/m2
Stureplan galleria 2 127 380
Mäster Samuelsg./Arket 11 613 976
Sergels Torg 3 290 314
Centralstation 3 637 191
Skeppsbron 2 250 814
Drottninggatan 5 271 555
Strålning som orsakar ohälsa
De uppmätta nivåerna är vida överstigande de som tidigare visats orsakar ohälsa när människor exponeras för strålning från 5G eller tidigare generationer av mobiltelefoni (4G, 3G, 2G).
Lennart Hardell har i samarbete med Strålskyddsstiftelsen publicerat de första studierna i världen på hälsoeffekter av strålning från 5G-basstationer, som du kan läsa om här. I den fallstudie av 5G där högst strålning uppmättes (endast 20 meter från en 5G-antenn) erhölls som mest med samma mätmetod (Narda RMS) 1 368 021 μW/m2 vilket orsakade så svår ohälsa på mindre än en vecka hos den man som bodde i lägenheten att han tvingades lämna lägenheten för gott. Det är alltså en mycket hög nivå men ändå lägre än de nivåer som uppmättes på offentliga platser i Stockholm city i oktober 2023.
Hög strålning ändå under referensvärdet
Dessa extremt höga nivåer är också betydligt under det referensvärde som rekommenderas av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och som i Sverige styr hur mycket strålning människor får utsättas för. Detta referensvärde skyddar emellertid endast mot skadlig påverkan till följd av omedelbar uppvärmning som sker inom en timma. Det innebär att det inte skyddar mot en rad skadliga hälsoeffekter som upprepat visats i forskningen, exempelvis den symptombild som kallas mikrovågssyndromet, cancer, degenerativa sjukdomar och kroniska sjukdomar. Referensvärdet är därför hårt kritiserat av de flesta forskare verksamma inom området eftersom det är uppenbart alldeles för högt.
Det kan även nämnas att de uppmätta medelvärdena överskrider tillåtna värden i länder som exempelvis Schweiz och i Ryssland som har 100 gånger lägre gränsvärden än SSMs det vill säga gränsvärden på cirka 100 000 μW/m2.
Referensvärdet saknar skydd mot kronisk exponering
Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) medger extremt höga 10 000 000 m2 mätt som medelvärde under 6 minuter. Det finns inga studier överhuvudtaget som visar att längre tids helkroppsexponering för varken GSM, 3G, 4G eller 5G vid dessa extremt höga nivåer inte skadar människors hälsa. Det saknas således vetenskaplig grund för att påstå att dessa nivåer skulle skydda människor mot skadlig hälsopåverkan från strålning från basstationer för mobiltelefoni, förutom mot skadliga effekter till följd omedelbar uppvärmning. Det finns inte heller vetenskapligt stöd för att nivåer som är 100-10 000 gånger lägre (mätt som medelvärde under 6 minuter) inte medför skadlig hälsopåverkan vid kronisk helkroppsexponering. Ändå påstår telekombolagen, ICNIRP, som tagit fram referensvärdena, och Strålsäkerhetsmyndigheten i samklang att dessa värden skulle skydda mot skadlig hälsopåverkan vid långvarig exponering för 5G-strålning.
I en vetenskaplig artikel publicerad 2022 konstaterade världsledande experter på området att referensvärdet bygger på en rad felaktiga antaganden. De begärde att allmänheten informeras om riskerna, nuvarande gränsvärden skärps, vidare utbyggnad av 5G stoppas samt att nya gränsvärden även skyddar djurlivet mot skadlig påverkan.
Reklambroschyr
Referensvärdet är framtaget av den hårt kritiserade organisationen ICNIRP som har kända kopplingar till telekomindustrin. Referensvärdet är även av stor ekonomisk betydelse för telekomindustrin eftersom det enligt Ericsson blir ”svårt eller omöjligt” att bygga ut 5G om referensvärdet från ICNIRP skulle vara något lägre (100 gånger lägre som i exempelvis Schweiz). Av denna anledning har telekombolagen lobbat för att länder med bättre skydd och lägre gränsvärden ska höja dem till ICNIRP’s nivå. En annan indikation på referensvärdets betydelse för telekombolagen är även att GSM Association, en intresseorganisation som företräder världens största telekomoperatörer och som leds av svensken Mats Granryd, har gett ut en PR-broschyr som gör reklam för ICNIRP:s referensvärde. Två EU-parlamentsledamöter har beställt en utredning av ICNIRP’s kopplingar till telekombolagen i en granskande rapport som publicerades 2020.
Det framstår som mycket tydligt att ICNIRP:s och SSM:s referensvärden främst är anpassade efter telekombolagens behov och att de saknar skydd mot många av de hälsorisker som under senare år visats i stor omfattning.
Referenser: Hardell, Koppel: Spots with Extremely High Radiofrequency Radiation After Deployment of 5G Base Stations in Stockholm, Sweden. pdf
Liknande artiklar
- WHO:s hantering av hälsorisker med strålning från ...
- Enligt ny statistik från den franska hälsomyndighe...
- En kommun i USA beordrade i april 2022 telekombola...