Forskning
Omfattande forskning visar att mikrovågsstrålning från trådlös teknik och lågfrekventa fält från kraftledningar och transformatorer mm är en hälsorisk. Strålningen ökar förekomsten av olika ohälsosymtom som sömnsvårigheter, huvudvärk, yrsel, koncentrations- och minnesstörningar, hjärtpåverkan, hudutslag mm. På sikt ökar risken för cancer och degenerativa sjukdomar. Forskningen visar även skadliga effekter på bland annat ögat, reproduktionsförmåga, hormonsystemet och det centrala nervsystemets funktion.
Strålskyddsstiftelsen har sammanställt en forskningslista omfattande över 600 studier publicerade det senaste decenniet. Där framgår de många olika skadliga effekter som observerats på i stort sett alla kroppsliga funktioner. Inte bara människor påverkas – allt levande kan skadas. Läs forskningslistan här
Du kan även läsa våra artiklar om angelägen ny forskning i Nyhetsarkivet.
Första studierna på 5G bekräftar massiv strålningsökning och hälsofara
Hittills finns endast åtta fallstudier som undersökt hälsoeffekter på människa av verklig exponering för strålning från 5G-basstationer. Genomgående visade de första fallstudierna att 5G ökar människors exponering för mikrovågsstrålning enormt samt i de flesta fallen att 5G på kort tid kan orsaka mycket svåra symptom på mikrovågssyndromet. I flera fall var symptomen så svåra att studiepersonerna såg sig tvingade att lämna bostaden för gott.
Studierna visar sammantaget att 5G är farligare än tidigare generationer mobiltelefoni sannolikt beroende på den kraftigt ökade strålningsexponeringen samt att 5G utgör en avsevärd hälsofara för de som får 5G-master eller 5G-basstationer nära sin bostad. Läs mer om de åtta första fallstudierna.
I juni 2024 publicerades i vetenskaplig tidskrift en sammanställning av de sju första fallstudierna.
Cancerklassad strålning
Mikrovågsstrålningen från trådlös teknik och lågfrekventa magnetfält är klassade som “möjligen cancerframkallande för människan, klass 2B, av Internationella Cancerforskningsinstitutet IARC mot bakgrund av forskning som visar förhöjd risk för cancer bland exponerade människor. Allt fler forskare och experter är emellertid av uppfattningen att de senaste årens forskning klarlagt att strålningen orsakar cancer och att klassningen för mikrovågsstrålning från trådlös teknik därför bör skärpas till Grupp 1, “cancerogen för människa” i samma grupp som asbest, dioxin, tobak exempelvis.
I EMF Scientists appeal, undertecknad av 257 vetenskapsmän verksamma inom detta forskningsområde, skriver:
“Många nya vetenskapliga studier har visat att EMF påverkar levande organismer vid nivåer långt under de flesta gällande internationella och nationella riktlinjer. Effekter inkluderar ökad risk för cancer, cellulär stress, ökad förekomst av skadliga fria radikaler, genetiska skador, strukturella och funktionella förändringar av reproduktionssystemet, inlärnings- och minnesproblem, neurologiska sjukdomar samt negativ påverkan på det allmänna hälsotillståndet. Skador ses inte bara på människan eftersom det finns växande belägg för skadliga effekter på såväl växter som djurliv.”
Påverkan på hjärnan och nervsystemet samt andra skadliga effekter
Omfattande forskning har alltsedan 50 år tillbaka visat att exponering för mikrovågsstrålning, i synnerhet om den är pulsad och modulerad som i modern trådlös kommunikationsteknik, orsakar en symptombild som innefattar bland annat sömnsvårigheter, huvudvärk, tinnitus, hjärtpåverkan, yrsel, onormal trötthet mm. Symtombilden kallades mikrovågssyndromet eller radiofrekvenssjukan. Över 15 studier har visat att boende i närhet av mobilmaster eller basstationer löper ökad risk för flera av dessa symptom. Åtta fallstudier visar ökad risk för symptombilden efter driftsättning av 5G. Många djurstudier bekräftar att strålningen orsakar påverkan på hjärnan, hormonsystemet och beteende samt minne samt på många andra kroppsliga funktioner.
Bioinitiativrapporten visar klarlagda hälsorisker
Den mest omfattande sammanställningen av tillgänglig forskning gjordes av den från industrin oberoende internationella forskar- och expertgruppen, BioInitiative Group, som år 2007 och 2012 presenterat rapporter. 2012 års rapport omfattar 1800 undersökningar som publicerats mellan år 2007 och 2012 och i viss mån uppdaterats löpande fram till 2020.
Slutsatserna som drogs år 2012 var bland annat:
- Effekter är fastställda även vid låg exponering och kan yttra sig i form av sömnsvårigheter, huvudvärk mm.
- Upprepade undersökningar visar risk för cancer och påverkan på hormonsystemet.
- Barn och foster är särskilt känsliga. Då foster exponeras kan hjärnan ta permanent skada.
- Påverkan har setts på celler i form av bland annat DNA-skador och oxidativ stress, skadade spermier.
- Ökad risk för Alzhemiers. 9 av totalt 12 undersökningar har visat förhöjd risk.
- Kombinerad exponering för kemikalier ökar skadeeffekten
Skadliga effekter på nervsystemet, DNA-skador och oxidativ stress
Den överväldigande majoriteten av forskningen visar att strålning från trådlös teknik och lågfrekventa magnetfält orsakar oxidativ stress, genetiska, neurologiska och reproduktiva skadliga effekter. Det visar en uppdaterad sammanställning år 2024 av all forskning sedan 1990.
Enligt forskaren Dr Henry Lai, som gjort sammanställningen, visar forskningen att biologiska system är känsliga för radiofrekvent strålning/mikrovågsstrålning som sänds ut från mobiltelefoner, mobilmaster, WiFi och annan trådlös kommunikationsteknik. Han konstaterar vidare att detta visar att gällande gränsvärden inte skyddar mot skadliga hälsoeffekter av denna form av strålning:
Radiofrekvent strålning (mikrovågsstrålning):
Oxidativ stress: 89 % (341) av totalt 384 studier visar signifikanta effekter. Av dessa visar 94 studier av totalt 98 signifikanta effekter vid 0,4 W/kg eller lägre, vilket är tio gånger lägre än den gräns för skadlig påverkan som gällande gränsvärde som rekommenderats av ICNIRP och Strålsäkerhetsmyndigheten baseras på.
Genetiska effekter: 71% (348) av totalt 490 studier visar signifikanta effekter
Neurologiska effekter: 77% (352) av totalt 455 studier visar signifikanta effekter (sedan 2007)
Reproduktion och utveckling: 84% (303) av 358 studier visar signifikanta effekter. 59 av de studier som visade skadliga effekter använde exponering som var 0,4 W/kg eller lägre.
Sammantaget visar 80% eller 1344 av 1687 studier någon av dessa skadliga effekter av radiofrekvent strålning från trådlös teknik.
Lågfrekventa magnetfält och statiska fält:
Oxidativ stress: 90% (292) av 323 studier visar signifikanta effekter.
Genetiska effekter: 84 % (309) av 367 studier visar signifikanta effekter
Neurologiska effekter: 91% (322) av 353 studier visar signifikanta effekter (sedan 2007)
Reproduktion och utveckling: 75% (71) av 94 studier visar signifikanta effekter.
Sammantaget visar 87 % eller 994 av totalt 1137 studier någon av dessa effekter av lågfrekventa magnetfält eller statiska fält.
Alzheimers, ALS och missfall
Upprepad forskning visar att lågfrekventa magnetfält är en risk för sjukdomar som Alzheimers, demens, ALS och för missfall. Forskningen visar också genomgående förhöjd risk för barnleukemi och en majoritet visar förhöjd risk för vuxenleukemi. Läs här eller här. Det saknas ännu idag forskning som studerat om användning av mobiltelefoner eller boende nära mobilmaster eller basstationer ökar risken för Alzheimers eller demens. Däremot finns forskning som i djurförsök redovisat effekter som tyder på att mobilstrålning kan leda till ökad risk för Alzheimers eller demens (ytterligare exempel här). Endast en studie har studerat samband mellan ALS och exponering för mobilmaster den visade ökad risk för ALS.
Strålskyddsstiftelsen har även gett ut faktablad som sammanställer forskning om cancer, risker med långtidsexponering för mobilmaster och påverkan på minnet. Gå till menyn Faktablad och informationsblad
Organisationer som redovisar forskning
Physicians for Safe Technology, USA – Science
Diagnose Funk, Tyskland – Electrosmog report – 4/2024
Environmental Health Trust, USA – Science
ORSAA, Australien – Databas forskning
Bioinitiative, USA – Bioinitiative report
Senast uppdaterad: 4 februari 2025