Sanna blev sjuk av de nya elmätarna

Sanna Månemys fick svår huvudvärk, sömnsvårigheter, yrsel och hjärtarytmi efter att elbolaget installerat fem nya så kallade ”smarta” elmätare på andra sidan väggen till hennes lägenhet. Hunden började kissa inne och sov inte på nätterna.

Den 18 augusti ser Sanna att det står en bil från elbolaget utanför den flerbostadsfastighet där hon bor. Hon gick ned i källaren där elskåpen står och upptäcker att en montör håller på med att byta ut elmätarna som  är placerade endast 2 meter från hennes lägenhet. Elbolaget hade dessförinnan inte informerat varken fastighetsägaren eller hyresgästerna om elmätarbytet.

Huvudvärk, yrsel, hjärtarytmi

Sanna frågade installatören om strålningen från dessa nya mätare och fick då svaret att de endast sände en kort signal en gång i timman till närmsta mottagare, det vill säga närmsta basstation. Men det skulle vid en senare kontroll visa sig inte vara sant.

– Redan på kvällen samma dag efter att de installerats började huvudvärken som bara ökade och ökade. Det blev allt svårare att sova och under helgen tillkom illamående, yrsel och jag blev dålig i magen. Efterföljande natt vaknade jag av att jag bet ihop käkarna så hårt att det kändes som om jag skulle krossa mina tänder. Jag låg spänd som en fjäder och med hårt knutna nävar. Mitt hjärta slog oregelbundet, gjorde extraslag och jag fick svår yrsel.

Hunden fick sömnproblem och kissade inne

Sannas hund började kissa inne och vandrade runt på nätterna uppenbart utan att få ro och kunna sova. Hunden blev tydligt också påverkad.

Hon lade även märke till att alla humlor som tidigare fanns i stor mängd i en blomrabatt utanför huset var helt försvunna efter utbytet av mätarna.

Sanna har en strålningsmätare som kunde mäta mikrovågsstrålningen från elmätarna. Tvärtomot uppgiften från installatören från  elbolaget strålade elmätarna kontinuerligt med 4 mycket kraftiga pulser per sekund. Strålningen var hög och högsta maxvärdet som uppmättes under den stund som hon mätte cirka 50 cm från mätarna var som mest 457 000 mikrowatt per kvadratmeter (maxvärde).

Inte första gången

Den 22 augusti ringer Sanna till elbolaget och får då tala med en person som är ansvarig för införandet av elmätarna.

Jag berättade hur jag mår av mätarna. Han lyssnade intresserat, var vänlig och förstående. Det var inte första gången elbolagen informeras av personer som fått dessa reaktioner av mätarna.

Nästa dag besöker mannen från elbolaget Sanna och hon visar då hur hon hängt upp avskärmande tyg och aluminiumpapp i sin lägenhet för att dämpa den inkommande strålningen från elmätarna. Hon visar även med hjälp av mätaren de nivåer av strålning som hon utsätts för i sin bostad från de nya mätarna och hur mycket strålning som sänds ut från mätarna i det källarutrymme där de står. Mannen säger då även att Sanna inte är den första som kontaktat honom som har fått de här besvären efter installation av elmätarna. Han hade varit hemma hos fler som drabbats av ohälsosymptom.

Elbolagets representant erbjöd då lösningen att flytta ut mätarna till ett plåtskåp utanför huset.

Fastighetsägarens fru har också fått ohälsosymptom av strålningsexponeringen från de nya elmätarna efter ett besök i Sannas lägenhet.

Elbolaget stänger av mätarna

Efter några dagar och ytterligare samtal med elbolaget meddelar de att de kommer att flytta elskåpen och elmätarna från källaren till en plats utanför fastigheten samt även installera en separat riktantenn som kommunicerar med närmaste basstation i en enda riktning, i stället för att strålningen sänds ut av rundstrålande antenner inne i mätarna. Det kommer att avsevärt minska de boendes exponering för mikrovågsstrålning från elmätarna. Under tiden, fram tills flytten är genomförd, stängs den trådlösa funktionen av på de nya ”smarta” elmätarna i källaren.

Efter att elmätarnas trådlösa funktion stängts av är strålningsnivåerna åter på samma låga nivå som tidigare i Sannas bostad. Symptomen har börjat klinga av. Hunden sover åter gott på nätterna och har slutat kissa inne.

Bilden nedan visar Sanna och hennes hund framför elmätarna efter att den trådlösa funktionen stängts av. Den mätare som hon har i handen visar att mikrovågsstrålningen från mätarna är borta.

Sanna  menar att elbolagen av ren snålhet placerar mätarna på sådana platser att exponeringen blir onödigt hög, exempelvis i källare eller inne i människors bostäder:

– Detta var en resa till helvetet för mig. 13 dygn med dessa höga pulser, 240 st per minut hackandes genom mitt huvud och kropp, dygnet runt. Det borde vara straffbart att utsätta andra för denna tortyr. De känner till att dessa mätare är skadliga för hälsan. De byter ut dem på befintlig plats inne i bostäder för att slippa merkostnader för flytt av elskåp, trots att de bryter mot hänsynsreglerna i Miljöbalken kap 2, paragraf 2 och 3. Detta är skandal!

”Bästa möjliga teknik”

De nya kraven på elmätarna beslutades av regeringen år 2018.  Inget sägs dock i kraven att mätarna måste kommunicera med hjälp av mikrovågor och fortfarande gäller miljöbalkens krav på att bästa möjliga teknik ska användas ”om det finns skäl att anta olägenheter” för människors hälsa.

Mer läsning:

Elmätare

Fick ny elmätare – blev sjuka direkt

Nya elmätares strålning orsakar sjukdom

Flygblad elmätareLiknande artiklar

Strålskyddsstiftelsen Insamlingsstiftelse informerar om hälso- och miljörisker med strålning och ger råd om hur de kan minskas. Vi utgår från vetenskaplig forskning, forskares bedömningar samt Europarådets rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

5G Exposé

Se presentationer här

258 vetenskapsmän begär bättre skydd mot hälsorisker

258 vetenskapsmän konstaterar att det finns växande belägg för hälsorisker.  Allmänheten och sjukvårdspersonal måste informeras om riskerna. Läs mer

____________________________________________

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend