Många sjuka av den höga mikrovågsstrålningen på Sergels Torg

Lördagen den 22 januari samlades tusentals människor på Sergels Torg för en demonstration. Personer som deltog har kontaktat Strålskyddsstiftelsen och vittnat om symptom som uppstod på plats eller  efteråt, vilka är typiska för mikrovågssyndromet. På Sergels Torg uppmättes under 2021 extremt hög strålning från basstationer för 4G och 5G.

Uppskattningsvis fanns cirka 10 000 människor på Sergels Torg den 22 januari. Många använde mobiltelefoner. När många använder mobiler på en plats samtidigt kan strålningen öka. Under våren 2021 uppmättes 1 260 000 mikrowatt per kvadratmeter en vardag då få människor vistades på torget.

Efter demonstrationen (cirka en vecka efteråt) har ett antal människor kontaktat Strålskyddsstiftelsen. Flera har vittnat om svåra hälsoproblem som uppstod ganska omgående redan då de befann sig på Sergels Torg. Andra fick symptom efteråt. Det är känt att det finns en fördröjningseffekt, det vill säga att symptom kan uppträda med en viss fördröjning efter exponeringen.

Nedan följer en redovisning av inkomna vittnesmål:

Vittnesmål A: ”Jag hade svårt o sova på natten , hjärtklappning, tryck i bröstet, huvudvärk, värk i kroppen.”

Vittnesmål B: ”Vaknade med illamående och lätt huvudvärk igår, framåt 11 så skakade hela min kropp och huvudvärken var så illa så jag på riktigt hellre hade velat att det bara explodera o det var över, ögonen gjorde så ont så jag knappt kunde se.. väl hemma kröp jag nästan upp för trappan och har sovit från och till i ett helt dygn.. Treo har lättat lite på huvudvärken och nu när jag vaknade till så känns det något bättre men känns som precis efter en dålig magsjuka, skakis i hela kroppen. När Treo och Alvedon släpper så skakar hela kroppen, illamående och huvudvärk så jag inte kan öppna ögonen.”

Vittnesmål C: ”Jag stod nere på Sergels torg i lördags och har nu blivit sjuk, feberfrossa sprängande huvudvärk. När jag stod där nere kände jag en molande värk i ryggen. Var även på söndagen på Norrmalmstorg på en mindre sammankomst där jag såg att de fanns basstationer och fick även då den värken.”

Vittnesmål D: Jag deltog i manifestationen i lördags och blev ordentligt sjuk redan på lördag natt. Ont i huvudet så jag spydde , yr ont i kroppen feber. Är fortfarande yr med värk det känns som min hjärna är inlindad i gladplast. Sällskapet som var med mig där är också sjuka.”

Vittnesmål E: ”Jag medverkade på en demonstration som hölls i Stockholms innerstad på Sergels torg i lördags (22/1-2022) . I förrgår kväll (26/1-2022) , alltså 4 dagar efter, fick jag plötsligt från ingenstans en rejält intensiv huvudvärk i bakhuvudet. …Min ”vanliga” migrän som jag har diagnostiserats med känns och beter sig inte alls på det här sättet. Och den ger till slut med sig med hjälp av min medicin, och återkommer inte då på detta sätt heller. Nu idag när jag vaknade (28/1-2022) kändes ingenting alls. Nu varit vaken i 2h o bakhuvudet börjar redan värka.”

Vittnesmål F: ”Jag blev utsatt av den mobila strålningen på Sergels torg i Stockholm i lördags den 22/ 1. Vi samlades där efter att vi avgick från Norrmalmstorg där demonstrationen startade. Så jag uppvisade det symptom som tydligen visar på strålskador dagen efter. Jag har haft feber, sömnsvårigheter, tryck över bröstet, hosta, ont i kroppen, domningar i fötter och händer.”

Vittnesmål G: ”Jag fick röda uppsvullna ögonlock och solsveda i hela ansiktet samt huvudvärk.”

Vittnesmål H: ”Jag tillbringade ungefär 1,5 h på Sergels torg i lördags. Efter det så mådde jag konstigt, var framförallt yr. Jag gick till mitt arbete efter helgen men var tvungen att gå hem och sjukskriva mig på tisdagseftermiddag pga huvudvärk, yrsel, flimmer i synfältet och värk i kroppen.”

Vittnesmål I: ”Den 22 januari var jag på Sergels torg i ca 2 timmar och blev rätt så dålig efter ett tag. Ont i huvudet först, sedan ont i kroppen och det hettade ömsom att jag frös. Det höll i sig i tre dagar, sedan blev jag gradvis bättre.”

Vittnesmål J: ”Jag var med på demonstrationen den 22/1 och tillhör en av dom som blev dåliga efter det.  Jag frös och kände mig sjuk men hade ingen feber, ont i kroppen speciellt skuldrorna och i ögonen samt lite diffus huvudvärk. Magen slutade att fungera och jag fick svårigheter att sova, vilket jag i normala fall aldrig har.”

Vittnesmål K: ”Efter 24 tim efter demonstrationen fick jag kraftig smärta i hela kroppen, främst leder, tryck i halsgropen. brännande känsla i hud, så man var extra påverkad av till och med kläderna man hade på sig, man fick mer klåda av visa material. Brännande huvudvärk och värk i nacken, kändes nästan som man skulle få någon stroke. Efter 1 vecka har en del symtom klingat av lite men värken i ländrygg och höft kvarstår samt är ännu mer extra känslig för strålningen.”

Vittnesmål L: ”Jag var med på Sergels torg den 22 jan. Fick oförklarlig migränattack där. Var dålig i två dagar efteråt.” 

Vittnesmål M: ”Jag var på demonstrationen på Sergels Torg förra lördagen och har varit jättesjuk sedan dess. Jag var öm i huden som om jag vore solbränd och har sedan haft hög feber och extremt ont i kroppen och är mycket yr.”

Mikrovågssyndromet

De flesta av de omvittnade symptomen är typiska för det så kallade mikrovågssyndromet som redan för över 50 år sedan beskrevs i den vetenskapliga litteraturen som en effekt av exponering för mikrovågsstrålning. Studier av yrkesexponerade i framförallt forna Sovjet och Östeuropa klargjorde att exponering för mikrovågor orsakade en symptombild som innefattade sömnsvårigheter, huvudvärk, hudbesvär, yrsel, värk i leder, hjärtbesvär med mera.

Upprepade undersökningar under 2000-talet har bekräftat att mobilbasstationer orsakar ökad förekomst av mikrovågssyndromet bland närboende. Bland annat visade en grupp forskare redan år 2004 ett samband i en artikel med rubriken ”The microwave syndrome – Further aspects of a Spanish study”. I Tabell 3 framgår de olika symptom som forskarna undersökte och som tidigare visats ingå i mikrovågssyndromet. Av 16 undersökta symptom, fann man ett statistiskt signifikant samband för 13 och uppmätt strålning. Som mest uppmättes 4 400 mikrowatt per kvadratmeter i sovrummet bland de personer som ingick i studien.

Dessa 4 400 mikrowatt per kvadratmeter ska jämföras med de över 1 200 000 som under 2021 uppmättes på Sergels Torg. Det är inte särskilt förvånande att många drabbades av olika symptom på mikrovågssyndromet på grund av den extremt höga strålningen på torget.

Sergels Torg en farlig plats

Anders Sydborg, som gjorde mätningen på Sergels Torg 2021, säger att vid de nivåer som finns på Sergels Torg och allt fler platser i städer i Sverige orsakar ohälsa direkt:

– Vid de nivåerna får jag tryck över bröstet, huvudvärk och blir väldigt trött, utslagen efteråt. Jag behöver inte vara där mer än 10 minuter innan jag får de här symptomen. Ibland blir jag även svart under ögonen. Jag avråder människor från att vistas på Sergels Torg. Det är en farlig plats idag.

Till saken hör att Anders Sydborg är fullt frisk när han inte vistas i miljöer med extremt hög mikrovågsstrålning. Han är dessutom mycket vältränad.

Bilden nedan visar basstationer för4G/5G på Sergels Torg 12 och som i stor utsträckning bidrar till den extremt höga strålningen på Sergels Torg. Basstationerna är mycket lågt placerade nära där människor vistas och rör sig.

Denna bild på basstationernas placering kan jämföras med den det som framkom i en presentation som Christer Törnevik från Ericsson gjorde i slutet av 2018. Törnevik redogjorde för de säkerhetsavstånd som gäller för 5G:s betydligt starkare basstationer och att det skulle bli omöjligt eller svårt att bygga ut 5G i länder med betydligt bättre skydd mot strålningsrisker , det vill säga upp till 100 gånger lägre gränsvärden, än det slappa regelverk som gäller i Sverige. På sidan 9 i presentationen visas det område runt basstationer för 5G som människor inte ska vistas i om de 100 gånger lägre värdena i flera länder (Schweiz bland annat) respekteras.

Första studien på 5G

Den första studien som hittills gjorts av hälsopåverkan av exponering för strålning från basstationer för 5G publicerades i februari. Den visar att strålning från basstationer för 5G på kort tid orsakade svåra hälsoproblem typiska för mikrovågssyndromet. Symptomen som uppstod efter starten av 5G är typiska för mikrovågssyndromet: trötthet, sömnsvårighet. känslomässig påverkan, näsblödningar, ökande tinnitus och hudbesvär hos mannen. Kvinnan fick fler symptom än mannen med svåra sömnstörningar och yrsel, följt av hudbesvär (brännande känsla, stickningar i huden på händer och armar), koncentrationsproblem, irritabilitet, tinnitus, balansproblem, nedsatt närminne, förvirring, trötthet, tendens till depression, hjärt- och lungsymptom (hjärtklappning, tyngdkänsla över bröstet) samt värmekänsla i kroppen. Samtliga symptom minskade eller försvann helt redan efter ett dygn efter flytt till annan bostad med betydligt lägre strålning.

Tillägg april 2022

Anmälan till miljöförvaltningen i Stockholm. Begäran om förbud med stöd av miljöbalken. (pdf)

senast uppdaterad: 8 april 2022

 Liknande artiklar

Strålskyddsstiftelsen Insamlingsstiftelse informerar om hälso- och miljörisker med strålning och ger råd om hur de kan minskas. Vi utgår från vetenskaplig forskning, forskares bedömningar samt Europarådets rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

5G Exposé

Se presentationer här

258 vetenskapsmän begär bättre skydd mot hälsorisker

258 vetenskapsmän konstaterar att det finns växande belägg för hälsorisker.  Allmänheten och sjukvårdspersonal måste informeras om riskerna. Läs mer

____________________________________________

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend