Belgisk telekomoperatör stänger ner 5G efter protester

Den belgiska telekomoperatören Proximus som startade 5G “light” den 1 april 2020 i Belgien, har endast efter några veckor stängt ner 5G tillfälligt i stora delar av Wallonien i södra Belgien. Detta efter att kommuner protesterat mot bland annat avsaknaden av demokratisk förankring samt det  olämpliga med att starta 5G mitt under coronakrisen.

Redan för en vecka sedan meddelades att Proximus hade stängt 5G i Ottingies-Louvain-La-Neuve efter förhandlingar med kommunen.

Proximus hade i slutet av mars meddelat att man från och med den 1 april skulle starta sändningar av 5G “light” stora delar av Belgien. Ett antal kommuner protesterade då mot att de inte hade informerats i förväg om planerna och begärde därför att Proximus skulle stänga av 5G. Kommunerna ifrågasatte även att 5G hade startats ”innan företaget hade fått licens för 5G”.  Proximus har för sin 5G ”light”-lansering använt de frekvenser man redan hade tillstånd för (3G samt 4G), dvs frekvenser på 2 GHz. 5G kommer att använda 3,5 GHz och 26 GHz och licenserna för dessa frekvenser är ännu inte tilldelade i Belgien.

Nedstängningen av 5G är tillfällig för att möjliggöra en dialog med de kommuner som ifrågasätter säkerheten med 5G enligt Proximus. Bolaget hävdar också att de fortsatt har ambitionen att bygga ut 5G och samtidigt som de gränsvärden som gäller i Belgien som är ”bland de mest strikta i världen” ska respekteras. Belgien hade i samband med 3G-utbyggnaden ett gränsvärde på 24 000 mikroW/m2, betydligt läger än exempelvis det som gäller i Sverige på 10 000 000 mikroW/m2. Men det Belgiska värdet höjdes år 2014 till 100 000 mikroW/m2 för att 4G skulle kunna byggas ut. Det höjdes ännu en gång år 2018 (i Brysselregionen) till 550 000 mikroW/m2 för att 5G ska kunna byggas ut, vilket ger en indikation på den kraftiga ökning av strålning som 5G kommer att medföra i förhållande till med 3G och 4G. Jämfört med 3G blir det således en ökning med över 20 gånger. År 2018 slöt Brysselregionen ett avtal med de tre största telekombolagen om att höja gränsvärdet  till 14,5 V/m (c:a 550 000 mikroW/m2). Den Belgiska Post- och Telestyrelsen rekommenderar emellertid att operatörerna ska ges möjlighet att tillfälligt sända ut ända upp till 41,5 V/m vilket motsvarar över 4 000 000 mikroW/m2 vilket indikerar en massiv ökning av strålning pga de intensiva pulser som 5G-tekniken använder och som många forskare varnar för konsekvenserna av.

Dessa värden ska jämföras med de nivåer där forskning upprepat observerat förhöjda hälsorisker, från och med 100 mikroW/m2. Oberoende forskare och läkare rekommenderar därför att människor i bostäder inte ska exponeras för nivåer överstigande cirka 10 mikroW/m2. Nedanstående diagram illustrerar detta (uppgifter i milliW/m2)

 

30 kommuner i norra Belgien har idag ett aktiverat 5G-nät enligt Proximus.

Enligt uppgifter som Strålskyddsstiftelsen tidigare har publicerat har Wallonien i Belgien liksom Brysselregionen under 2019 tillfälligt stoppat utbyggnad av 5G på grund av oklarheter om riskerna samt om hur strålningen från 5G ska kontrollmätas.

 

Mer i ämnet:

Bryssel stoppar 5G tillfälligt. https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2019/04/bryssel-stoppar-5g-miljoministern-vill-inte-salja-ut-invanarnas-halsa/

Genève inför moratorium för 5G och 4G+ i tre år. https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2020/03/geneve-infor-moratorium-for-5g-och-4g-i-tre-ar/

Regeringen i Wallonien vill först utreda risker med 5G https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2019/10/5g-belgien-regeringen-i-wallonien-vill-utreda-halso-och-miljorisker/

Fransk myndighet konstaterar att forskning på 5G-frekvenser saknas helt. https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2020/02/sloveniens-regering-vill-utreda-halsorisker-med-5g/

5G Appeal http://www.5gappeal.eu/

Källor:

https://www.rtbf.be/info/economie/detail_proximus-suspend-provisoirement-sa-5g-dans-plusieurs-communes-wallonnes?id=10485633

https://www.lesoir.be/295652/article/2020-04-20/proximus-ferme-la-5g-dans-plusieurs-communes-wallonnes?fbclid=IwAR1yubwFcrWQOnbRzKb0usS6j9ikhEeYkcxWfXfwKfHDE3z6BFB9vMeJ_Hk

https://geeko.lesoir.be/2020/04/03/quelle-difference-entre-la-5g-de-proximus-et-la-vraie-5g/Liknande artiklar

Strålskyddsstiftelsen Insamlingsstiftelse informerar om hälso- och miljörisker med strålning och ger råd om hur de kan minskas. Vi utgår från vetenskaplig forskning, forskares bedömningar samt Europarådets rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

5G Exposé

Se presentationer här

258 vetenskapsmän begär bättre skydd mot hälsorisker

258 vetenskapsmän konstaterar att det finns växande belägg för hälsorisker.  Allmänheten och sjukvårdspersonal måste informeras om riskerna. Läs mer

____________________________________________

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend