En ny studie visar att mobilanvändning är kopplad till ökad risk för prostatacancer. Risken var 2,8 gånger förhöjd för de män som använt mobilen mer än 10 år. Detta är den första studien hittills som undersökt samband mellan prostatacancer och mobilanvändning. Tidigare har upprepade studier även visat förhöjd risk för malign hjärntumör och tumör på hörselnerven. Enstaka studier har visat samband med sköldkörtelcancer och bröstcancer.
Den första studien hittills i världen som undersökt om mobilanvändning ökar risken för prostatacancer publicerades den 4 april 2025 i den vetenskapliga tidskriften Fortune Journal of Health Sciences. Studien är genomförd av den svenske forskaren och cancerläkaren Lennart Hardell i samarbete med Michael Carlberg som undersökt mobilanvändning bland svenska män som fått prostatacancer.
Resultaten visar att risken för prostatacancer är signifikant förhöjd för män som använder mobiltelefon och att risken är högre för de som använt mobilen mest och längst. Användning över sammanlagt 1000 timmar ökade risken signifikant med 2,3 gånger och för användning mer än tio år redovisas att risken är 2,8 gånger förhöjd.
Forskarna bakom den nya studien pekar på att en indikation på ökad risk för prostatacancer även visats i den största djurstudien om risk för cancer till följd av exponering för mobilstrålning någonsin, den så kallade NTP-studien. NTP-studien visade framförallt förhöjd risk för malign hjärntumör och samma tumörform som uppkommer vid hörselnervstumör samt ökad förekomst av DNA-skador. DNA-skadorna observerades främst i frontalloben samt i hippocampus i hjärnan och i blodceller.
IARC cancerklassning
År 2011 klassades mobilstrålning som ”möjligen cancerframkallande”, grupp 2B enligt International Agency for Research on Cancer, IARC inom WHO. Bedömningen gjordes av 30 ledande experter inom området cancerrisker och radiofrekvent strålning, den strålning som sänds ut från mobiltelefontekniken och baserades främst på flera studier som redovisat förhöjd risk för malign hjärntumör och tumör på hörselnerven till följd av mobilanvändning. Lennart Hardells och Michael Carlbergs studier fanns bland dem liksom WHO-studien Interphone som baserades på sammanslagna resultat från 13 länder.
Sedan dess har andra studier gett ökande belägg för att mobilstrålning eller radiofrekvent strålning ökar risken för cancer. Bland annat har två stora djurstudier redovisat förhöjd risk för cancer och dessutom har ett stort antal resultat visat ökad risk för DNA-skador och oxidativ stress, vilket kan vara underliggande orsaker till canceruppkomst.
Mer info:
Faktablad om risk för cancer av mobilanvändning. Länk
Liknande artiklar
- USA:s hälsominister Robert F. Kennedy Jr sade nyli...
- En ny granskande artikel visar att en WHO-beställd...
- En ny fallstudie, den sjätte hittills om hälsoeffe...