Ny fallstudie 5G: Hel familj drabbades av mikrovågssyndromet nära 5G-mast

Foto: Strålskyddsstiftelsen/Shutterstock

En ny fallstudie, den sjätte hittills om hälsoeffekter av exponering för 5G, visar att en hel familj bestående av två vuxna och tre barn i åldern 4-8 år drabbades av symptom typiska för mikrovågssyndromet när de semestrade nära en 5G-mast. När familjen återvänt hem, där strålningen var betydligt lägre, försvann symptomen och hälsan återställdes.

Den nya studien är liksom de fem tidigare genomförda av Dr Lennart Hardell från Forskningsstiftelsen Miljö och Cancer samt Mona Nilsson från Strålskyddsstiftelsen. Här undersöktes hälsokonsekvenserna för en familj bestående av en man och en kvinna båda i 30-årsåldern och deras tre barn i åldern 4–8 år. De tillbringade en långhelg (tre nätter) sommaren 2023 i en hyrd stuga som låg endast 125 meter från en 24 meter hög mobilmast. I masten fanns 5G-antenner från tre olika telekomoperatörer. Familjen hade tidigare hyrt samma stuga under 2022 och 2021 utan hälsobesvär då det fanns en operatör med 5G-utrutning i masten medan övriga sände 3G/4G. Men under vintern 2022/2023  hade två av tre telekomoperatörer installerat 5G-utrustning på mobilmasten, vilket medförde att det sommaren 2023 fanns betydligt mer 5G-utrustning som sände 5G-strålning från masten än tidigare.

Hela familjen drabbades av svåra sömnproblem, det vill säga även alla de tre små barnen. Alla utom ett av barnen fick även huvudvärk. Mamman drabbades av hög och oregelbunden puls, domningar i händer och fötter samt stickningar i kroppen. Pappan fick under vistelsen andningssvårigheter och kände ett tryck över bröstet. Barnen drabbades förutom av sömnproblem och huvudvärk av magsmärtor och diarré (två barn) och det tredje barnet fick hudutslag.

Samtliga dessa symptom försvann efter att familjen lämnat plasten och återvänt till den permanenta bostaden utan närhet till 5G-basstationer.

Mätningar av strålning kunde inte genomföras under vistelsen. Först två månader senare gjordes en mätning utanför stugan och den visade max peak-värde på 43 400 μW/m2 uppmätt med Safe and Sound Pro II. Mätningar i det permanenta hemmet visade max peak på mellan 257 och 1 403 μW/m2 i familjemedlemmarnas sovrum vid huvudkudden.

När mätningen av strålning vid stugan genomfördes i början av oktober var semesterområdet i stort sett tomt. När familjen vistades där var området fullbelagt. Det finns 400 campingplatser, ett 70-tal lägenheter och ett tiotal stugor i området vilket innebär att det fanns mycket mer människor som använde mobiltelefoner som kopplades mot masten när familjen semestrade där, jämfört med när mätningen genomfördes. Enligt den franska myndigheten ANFR, som gjort mätningar av strålning från 5G-bassstationer, varierar 5G-strålningen betydligt med antal användare och särskilt stor är variationen beroende på antalet stora överföringar av data. Ju mer gigabyte som ska sändas, ju högre blir strålningen. Detta medför att sannolikheten är stor för att strålningen var betydligt högre när familjen vistades där än när mätningen genomfördes och området var nästan tomt. .

Tidigare fallstudier

Tidigare har Lennart Hardell och Mona Nilsson publicerat fem fallstudier som samtliga visar att 5G orsakar mycket högre strålningsexponering jämfört med tidigare generationer av mobiltelefoni och att 5G-strålningen på kort tid kan framkalla sjukdom bland de människor som bor nära basstationerna. Det finns ingen forskning som visar att 5G-strålning inte skadar människors hälsa och miljön. 5G-utbyggnaden har genomförts utan någon forskning som visat att tekniken inte är skadlig. Inte heller har ansvariga myndigheter, Strålsäkerhetsmyndigheten eller Folkhälsomyndigheten, tagit initiativ till att följa upp inkommande rapporter om ohälsa kopplad till 5G. De visar ett påtagligt ointresse för vad som händer med människors hälsa under det pågående 5G-massexperimentet. Strålsäkerhetsmyndigheten har inte ens gjort mätningar av hur strålningen i miljön påverkats av 5G-utbyggnaden.

Dessa fallstudier är hittills de enda studier som gjorts gällande hälsopåverkan av 5G. Detta måste betraktas som en stor skandal, i synnerhet som telekombolagen fått grönt ljus av ansvariga myndigheter för att exponera människor i deras egna hem utan de exponerades informerade samtycke. Det är alltså att betrakta, mot bakgrund av nuvarande kunskap, som ett mycket farligt experiment med människors hälsa som kan betraktas strida mot konventioner om mänskliga rättigheter exempelvis Nürnbergkonventionen.

2023: Hardell, Nilsson. Case Report: The Microwave Syndrome after Installation of 5G Emphasizes the Need for Protection from Radiofrequency Radiation. Ann Case Report. 8: 1112. DOI: 10.29011/2574-7754.101112. pdf

2023: Nilsson, Hardell. Development of the Microwave Syndrome in Two Men Shortly after Installation of 5G on the Roof above their
Office. Ann Clin Case Rep. 2023; 8: 2378. pdf

2023: Hardell L, Nilsson M, Case Report: A 52-Year Healthy Woman Developed Severe Microwave Syndrome Shortly After Installation of a 5G Base Station Close to Her Apartment. Ann Clin Med Case Rep. 2023; V10(16): 1-10. pdf

2023: Nilsson, Hardell. 5G Radiofrequency Radiation Caused the Microwave Syndrome in a Family Living Close to the Base Stations. Journal of Cancer Science and Clinical Therapeutics. 7 (2023): 127-134 pdf

2023: Nilsson M, Hardell L. A 49-Year-Old Man Developed Severe Microwave Syndrome after Activation of 5G Base
Station 20 Meters from his Apartment. J Community Med Public Health pdf

Den nya fallstudien:

2023: Nilsson M, Hardell L. Case Report: Both parents and their three children developed symptoms of the microwave syndrome while on holiday near a 5G tower. Ann Clin Med Case Rep. 2023; V12(1): 1-7. pdf

 

 Liknande artiklar

Strålskyddsstiftelsen Insamlingsstiftelse informerar om hälso- och miljörisker med strålning och ger råd om hur de kan minskas. Vi utgår från vetenskaplig forskning, forskares bedömningar samt Europarådets rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

5G Exposé

Se presentationer här

258 vetenskapsmän begär bättre skydd mot hälsorisker

258 vetenskapsmän konstaterar att det finns växande belägg för hälsorisker.  Allmänheten och sjukvårdspersonal måste informeras om riskerna. Läs mer

____________________________________________

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend