Ericssoningenjör blev sjuk av WiFi-strålning. Erkändes av domstol

En telekomingenjör i 40-årsåldern anställd vid Ericsson i Spanien blev sjuk av mikrovågsstrålningen från WiFi och annan trådlös teknik på jobbet. Högsta domstolen i Madrid har nu beviljat honom ersättning för arbetsoförmåga och erkänt kopplingen till strålningen på jobbet. Det är första gången i Spanien som en domstol erkänt ohälsa från WiFi/trådlöst nätverk.

Beslutet i högsta domstolen är prejudicerande. Domstolen har fullt ut erkänt att arbetsoförmåga uteslutande beror på ohälsa på grund av WiFi- och annan strålning från trådlös teknik. Sjukdomen/symtombilden har sedan decennier beskrivits som mikrovågssyndromet eller radiofrekvenssjukan. I Sverige kallas det ”elöverkänslighet” (på spanska electrohipersensibilidad).

Den spanske telekomingenjören från Ericsson, Ricardo de Francisco, drabbas av huvudvärk, tinnitus på mindre än en minut om han använder mobiltelefon. I sitt arbete på Ericsson utvecklade han efterhand alltmer av de sedan länge väl beskrivna symtomen på exponering för strålning från trådlös teknik: sömnsvårigheter, aggressivitet, minnesproblem och svårt att tänka klart. Med tiden förvärrades symtomen med svår depression och ångest.

Som så många andra gjort i samma situation upptäckte Ricardo  emellertid att hälsan förbättrades när han inte utsattes för strålningen på arbetet då han var ledig under semester.

Inom Ericsson erkänns inte ohälsa och elöverkänslighet orsakad av mikrovågsstrålning. Det finns inte heller något utrymme eller plats för anställda som blir sjuka av  strålningen. Ericsson Spanien ansåg att Ricardo var en ”särskilt känslig person” som är ”olämplig för arbete” inom deras profession.

Enligt Ricardo de Francisco finns det inte en enda arbetsplats för honom utan WiFi och WiFi gör honom sjuk.

Läkare vid sjukhuset i Guadalajara i Madrid har intygat att ”vid exponering för elektromagnetiska fält förekommande i mannens arbetsmiljö uppträder symptom som framförallt gäller påverkan på det centrala nervsystemet (huvudvärk, tinnitus, sömnlöshet och andra sömnproblem, trötthet, utmattning och humörsvängningar, nervositet, aggressivitet, oförmåga till koncentration och försämrat korttidsminne etc.). Symtomen förbättras när han är borta från exponeringen.”

Detta är inte första gången Ericssons egna manliga ingenjörer blivit sjuka av strålning (”elöverkänslighet”). I början av 1990-talet insjuknade 50-talet ingenjörer på utvecklingsbolaget Ellemtel i strålningsrelaterad ohälsa ”elöverkänslighet”. Ericsson satsade på åtgärder som reducerade strålningen vilket ledde till att nästan alla ingenjörer kunde återgå till arbetet. En av dem var Per Segerbäck, vars arbetsrum kläddes in i skyddande kopparplåt. Han är i dag fortfarande svårt elöverkänslig och sades upp från Ericsson i slutet av 1990-talet. Segerbäcks fall har uppmärksammats i både svensk och utländsk press: Popular Science skrev 2010:

Segerbäck was once an elite telecommunications engineer. He worked for Ellemtel, a division of the Swedish telecom giant Ericsson, for more than 20 years, leading an engineering group that designed advanced integrated circuits for prototype telecommunication systems. He used the newest and most advanced computer and telecom equipment available, the kind of stuff only Ericsson and the Swedish military had access to. He was, as a result, up to his eyeballs in a non-ionizing radiation bath, from computers, fluorescent lights and the telecom antenna located right outside his window.

He noticed his first symptoms — dizziness, nausea, headaches, burning sensations and red blotches on his skin — in the late 1980s, a decade into his telecommunications research work.”

Per Segerbäck är i dag styrelsemedlem i Elöverkänsligas Riksförbund.

Den tidigare tekniske direktören inom Nokia, Matti Niemelä, är ytterligare exempel inifrån telekomindustrin på att deras egna ingenjörer utvecklat de sjukdomar som telekombranschens företrädare och ombud gör allt för att förneka skulle ha någon koppling till strålningen från deras ”strålande” teknik. Niemelä är också  ”elöverkänslig” och har fått MS  vilket han själv anser beror på den intensiva strålningen han utsatts för i arbetet bland annat genom den intensiva mobilanvändningen. Den före detta Nokiachefen, som också är i 40-årsåldern, kan i dag endast gå med rullator. Han får svåra symtom så fort han exponeras för mobilstrålning. Han har berättat att personalen på Nokia inte vågade ta upp strålningsriskerna av rädsla för att få sparken.

Dessa saker har tystats ner alltför länge, berättade han.

Länk: Beslutet i högsta domstolen Madrid.

 

 Liknande artiklar

Strålskyddsstiftelsen Insamlingsstiftelse informerar om hälso- och miljörisker med strålning och ger råd om hur de kan minskas. Vi utgår från vetenskaplig forskning, forskares bedömningar samt Europarådets rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

5G Exposé

Se presentationer här

258 vetenskapsmän begär bättre skydd mot hälsorisker

258 vetenskapsmän konstaterar att det finns växande belägg för hälsorisker.  Allmänheten och sjukvårdspersonal måste informeras om riskerna. Läs mer

____________________________________________

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend