Nokiachef avslöjar: Mobilstrålning förstörde min hälsa

Nokias tidigare tekniske direktör, Matti Niemelä, var involverad i utvecklingen av världens första mobiltelefoner, men blev allvarligt sjuk av mobiltelefonernas mikrovågsstrålning. Han fick till slut diagnosen multipel skleros (MS) men kände sig ändå lättad eftersom  han befarade att det kunde vara hjärntumör. Den tidigare Nokiachefen kan i dag endast gå med rullator och får svåra symtom så fort han exponeras för mobilstrålning. Han berättar att personalen på Nokia inte vågade ta upp strålningsriskerna av rädsla för att få sparken: Dessa saker har tystats ner alltför länge.

Översättning av artikel publicerad i finska dagstidningen Satakunnan kansa

För Tammerfors-baserade Matti Niemelä, 44 år, var livet som i filmerna, då han som ung rekryterades för att arbeta för Nokia år 1997. Den begåvade unge mannen arbetade sig snabbt upp till en tätposition inom Nokia där han blev teknisk direktör. Han var bland annat inblandad i utvecklingen av världens första mobiltelefoner, minnen och WLAN (Wi-Fi).

Under 2007 gick Niemeläs dittills spikraka karriär rakt in i en tjock tegelvägg då hans hälsa försämrades dramatiskt. I dag kan han bara röra sig med hjälp av en rullator. Niemelä vägrar att använda en rullstol.

– Det ironiska i detta är att jag inte längre kan använda en enda av de enheter som jag själv var med och utvecklade, säger Niemelä med ett leende.

Niemelä är en av de många olyckliga som får allvarliga symptom av mobilstrålning.

– Jag reste runt i världen med en tidig modell av smartphone i handen. Exponeringen för strålning var mycket stark från morgon till kväll och även på natten.

Få människor har haft en lika hög exponering för strålning som jag , säger Niemelä.

De första symptomen dök upp redan inom ett år efter att han började sin anställning på Nokia.

– Jag spelade badminton och jag kunde inte längre slå bollen under en serve trots att jag hade spelat badminton en längre tid.

Först vågade Niemelä inte gå till doktorn, främst på grund av rädslan för att det skulle vara en hjärntumör. Men symptomen förvärrades för varje år.

– Jag kunde inte gå runt medan jag pratade i mobiltelefonen, eftersom det orsakade koordinationsproblem. Ju mer intensiv exponering, desto mer blev även mitt tal sluddrigt.

– Även mitt öra kändes varmt när jag pratade i telefon under en längre tid. Jag kämpade på trots symtomen och fortsatte att använda telefonen ända tills jag inte längre kunde känna min egen hud. Då var jag tvungen att gå till doktorn, förklarar Niemelä.

År 2001 avslöjade MR-bilder och prover från cerebrospinalvätskan den brutala sanningen: multipel skleros, MS.

– Jag kände ändå lättad, eftersom man kan klara av MS. Men inte hjärncancer.

Enligt Niemelä är hans läkare inte villiga att ta ställning till om strålning från mobiltelefoner orsakat MS. Preliminära resultat visar emellertid att strålning ökar risken för multipel skleros.

– Jag är en lekman, inte en doktor. MS orsakas av ett antal faktorer, inte bara mobiltelefonens strålning. Emellertid förvärrar strålningen mina MS-symtom.

Dessutom kan symtomen på sjukdomen lätt förväxlas med de symptom som kopplas till mobiltelefonstrålning, förklarar Niemelä. Under intervjun börjar Niemelä  sluddra betänkligt.

En skylt i korridoren ber dig att stänga av mobiltelefonen. Även en liten strålningsexponering är för mycket för honom i dag.

– Jag kan inte längre gå på bio eller vistas i allmänna utrymmen med massor av strålning. Jag har inte varit någonstans på länge, säger Niemelä, som redan i fyrtioårsåldern, måste acceptera att de fyra väggarna i hans hem nu är ett fängelse.

Han har förutom sin hälsa och sin karriär även förlorat äktenskapet. Han kan inte skylla på någon annan.

– Jag är inte bitter, det var mitt eget val att arbeta för Nokia.

Han vill inte skrämma alltför många om mobiltelefonens faror.

– En frisk person kan använda en mobiltelefon ansvarsfullt.

Niemelä är medveten om att det innebär en stor risk att gå ut till allmänheten med sin  berättelse.

– Jag är rädd för att tala om detta offentligt, för jag vill inte stämplas som galen.

Niemelä förklarar att frågan om strålning från mobiltelefoner alltid tystats ner på Nokia.

– Du kunde inte prata om det inom företaget. Men bland personalen spekulerades det om huruvida strålningen kunde orsaka skada. Men ingen vågade ta upp det av rädsla för att få sparken.

Niemelä säger att han tog upp frågan med läkaren för första gången 2006.

– Läkaren berättade för mig om ett antal patienter som lider av samma symptom som mig, avslöjar Niemelä.

Niemelä är särskilt oroad över barnen och deras mobiltelefoner, på grund av den kontinuerliga exponeringen mot örat och huvudet.

– Dessa saker har tystats ner alltför länge. Jag hoppas att det kommer att bli möjligt att diskutera symptomen öppet och utan rädsla.

Mobiltelefontillverkaren Nokia  ägs i dag av  Microsoft. Microsofts  nuvarande direktör Tom Kuuppelomäki försäkrar att alla produkter uppfyller de krav som internationella hälsoorgan och normer ställer.

– Produktsäkerhet är av största vikt både för Nokia och Microsoft.

Med massor av Nokias anställda som använder mobila telefoner under de senaste decennierna, hade det varit uppenbart om strålningen orsakar ohälsosymtom menar han.

– WHO har tittat på ett antal studier från de senaste två decennierna, i syfte att fastställa om mobil-telefoner utgör en potentiell hälsorisk.

Kuuppelomäki insisterar på att hittills har inga studier visat negativa hälsoeffekter från mobiltelefonen.

Vilken typ av studier om strålning har Nokia gjort och beställt sedan slutet av 1980-talet?

– Nokia och Microsoft deltar i MMF (Mobile Manufacturers Forum) forskningsfinansiering.

Dessa forskningsprojekt finns på MMF: s webbplats.

– Vi tror att forskningen kommer att producera den bästa konsumentinformation om våra produkters säkerhet

Hur kommer hälsoeffekter studeras i framtiden?

– WHO har utfärdat rekommendationer för vidare forskning om elektromagnetiska fält för att möjliggöra en noggrann riskbedömning.

Kommentar Strålskyddsstiftelsen: WHO:s arbete med strålningsrisker från mobiltelefoner har under många år finansierats till stor del av mobillobbyn, bland annat MMF som är en lobbyorganisation för mobiltekniktillverkare där både Nokia och Ericsson är medlemmar. WHO:s arbete med mobilstrålningsriskerna leds i dag av Emelie van Deventer, som när hon rekryterades till WHO var elingenjör och expert på utveckling av mikrovågsantenner. Hennes anställning finansierades av mobiltelefonbolag och kanadensiska försvarsdepartementet. van Deventers företrädare Michael Repacholi som ligger bakom gällande skyhöga gränsvärden för tillåten mobiltelefonstrålning som inte skyddar mot varken cancer eller degenerativa sjukdomar som MS,  är i dag konsult åt mobilindustrin och lät mobilindustrin under många år finansiera WHO:s omfattande kampanj med att tillbakavisa hälsorisker med mobilstrålning. Han rekryterade van Deventer till WHO, trots att hon uppenbart saknar medicinsk kompetens för hälsoriskbedömningar och dessutom hade en jävsituation genom sin tidigare anställning.

Det är även helt fel att hävda liksom Microsoftchefen i Finland att forskningen inte skulle visa några hälsorisker: Strålskyddsstiftelsen har under det gångna och förra året upprepat redovisat omfattande belägg för allvarliga hälsorisker med strålning från trådlös teknik, bland annat hjärntumörrisker, skador på DNA och hjärnceller.Liknande artiklar

Strålskyddsstiftelsen Insamlingsstiftelse informerar om hälso- och miljörisker med strålning och ger råd om hur de kan minskas. Vi utgår från vetenskaplig forskning, forskares bedömningar samt Europarådets rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

5G Exposé

Se presentationer här

258 vetenskapsmän begär bättre skydd mot hälsorisker

258 vetenskapsmän konstaterar att det finns växande belägg för hälsorisker.  Allmänheten och sjukvårdspersonal måste informeras om riskerna. Läs mer

____________________________________________

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend