Till Minne av Roger Carlström

roger_carlströmVi har nåtts av det sorgliga beskedet att Roger Carlström från Trelleborg lämnat oss. Han avled den 3 oktober, endast 8 dagar före sin 50-årsdag, av den hjärntumör han drabbades av i december 2011.

Roger arbetade som polis i över 25 år och var vid tidpunkten för insjuknandet i hjärntumören yttre befäl vid Trelleborgspolisen.

Roger Carlström var vår vän. Han var en unikt modig och rakryggad person, genuint omtänksam om andra människor. Dessa egenskaper manade honom att öppet tala om sin sjukdom och vad som orsakat den. Han var övertygad om att det var det nya polisradiosystemet Tetra/Rakel som bar skulden. Roger ville varna andra så att inte fler skulle drabbas.

Han sade till mig år 2012:

”Jag är fullständigt säker på att det är Rakel/Tetra som orsakat min tumör. Jag är ytterst orolig för att andra poliser eller personer inom blåljusmyndigheterna också ska drabbas.”

Här är han intervjuad i Norsk TV

Men det räckte inte att bara varna poliskåren. Roger insåg att även annan trådlös teknik kan vara lika skadlig, särskilt trådlösa nätverk, wifi. Han fick själv liknande symtom av wifi som av Tetra/Rakel.

Utöver att ställa upp i intervjuer med press, radio och TV skrev han även flera debattartiklar som varnade för de trådlösa nätverken i skolorna och de risker som barnen utsätts för.

Han är den ideala polisen tänkte jag många gånger: lugn, diplomatisk och trygg. Orädd med ett genuint rättvisepatos och medkänsla med alla som på något sätt drabbats av våld eller orättvisa. Hade vi fler Roger Carlström i Sverige skulle vi ha ett bättre Sverige. Jag hörde aldrig att han blev upprörd någon gång under våra många och långa samtal, trots att han hade goda skäl att vara omåttligt arg både på myndigheternas tjänstemän, myndigheternas experter samt industrin bakom tekniken. Det är ju deras felaktiga information och slappa regelverk som bäddat för hans dödliga hjärntumör eftersom det inte skyddar varken mot cancer eller de svåra symtom han först drabbades av. Ändå hävdar de att det inte skulle finnas några risker. Denna grupp av personer bär ett mycket stort ansvar för Rogers allt för tidiga död samt många, många andra också. I en av sina debattartiklar som varnade för de trådlösa nätverken i skolorna skrev Roger:

”Jag kan bara konstatera att myndigheten ljuger. Man sviker barnen och deras föräldrar på det grövsta sätt….Jag får tydliga reaktioner av mikrovågsstrålning och i synnerhet så fort jag utsätts för strålningen från trådlösa datanätverk. Denna strålning verkar vara särskilt skadlig. Trots det har man utan kunskap om riskerna för barnen och anställda infört tekniken i massiv skala i skolor och förskolor.”

Roger tacklade det svåra budskapet om att han fått en hjärntumör, gliom grad 4, den värsta sorten, den som i stort sett ingen överlever, med den unika positiva attityd som var hans kännetecken. Han var förvissad om att han skulle överleva denna svåra utmaning. Hans optimism bidrog sannolikt till att han klarade sig så länge som nästan 3 år. Många lever bara 3-6 månader efter diagnos.

Jag hoppas du har det bra där du är nu i din himmel Roger Carlström. Vi saknar dig och vi glömmer dig aldrig.

Våra tankar går till Rogers familj, släkt och nära vänner och kollegor.

 

Mona Nilsson, Ordförande Strålskyddsstiftelsen

 

Nedan följer en intervju med Roger Carlström, hösten 2012 och en lista med länkar till ett urval av de många intervjuer han deltagit i och artiklar han skrivit.

————————————-

Polis fick hjärntumör av nytt polisradiosystem Rakel

Roger Carlström har arbetat som polis i Skåne sedan 1987 och har i stort sett varit frisk ända tills han 20 år senare utrustades med polisens nya mobiltelefon och Rakelsystemet infördes. Under julhelgen 2011 kulminerade de hälsoproblem som Roger sedan flera år kopplat till den nya Rakelsystemet och handenheten. Roger kollapsade, cyklade omkull och läkare konstaterades att han drabbats av en malign hjärntumör.

År 2007 införde Skånepolisen Rakel-systemet som använder en sedan många år hårt ifrågasatt ny teknik som kallas Tetra. Roger var en av alla de poliser som gavs nya mobiltelefoner baserade på Tetra, utan att få någon information om de allvarliga risker som man misstänkte var kopplade till tekniken.

Hudutslag av Tetra/Rakel

Ganska omgående, redan efter ett par månader, fick Roger, som i dag är 47 år, hälsoproblem med sin tetramobil i form av svåra hudutslag. En hudläkare konstaterade att de röda prickar som fanns över hela ansiktet var ”rosacea”. Roger kunde tidsmässigt koppla utslagen direkt till exponering för den nya tetratekniken. Utslagen blev värre så fort han använde mobilen och klingade av något när han inte använde den när han var ledig. Han gjorde därför en arbetsskadeanmälan redan 2008.

”Det var mycket enkelt att se. Ju mer radiotrafik över Rakel desto rödare blev jag i ansiktet efter passets slut. Efter ett antal hundra arbetspass stod det ännu tydligare. Oberoende av vad jag gjorde eller befann mig på fritiden, var det den bärbara Rakeln som var den gemensamma nämnaren” berättar Roger.

I vissa situationer då hela 8 poliser hade bärbara Rakelmobiler påslagna var han blossande röd i ansiktet vid arbetspassets slut. Före Rakelinförandet användes ett analogt system, som Roger inte hade några hälsoproblem av alls.

Sömnsvårigheter

Rogers hudproblem blev värre och värre. Det behövdes till en början flera dagars ledighet och efterhand semester med sol för att de röda utslagen skulle försvinna. Han märkte att samtidigt som Rosacean blossade upp, fick han också andra problem, koncentrationsproblem, extrem trötthet och sömnsvårigheter:

”Min sömn var totalförstörd” ,säger han.

Efter några veckors semester var han i stort sett återställd men problemen kom tillbaks igen så fort han började jobba med Rakel.

Efterhand märkte han även att hudproblemen även blossade upp då han exponerades hemma eller på arbetsplatsen för trådlösa datanätverk.

Han fick då flytta till en avdelning utan trådlös datauppkoppling. Utslagen klingade då av.

Under december 2011 kände sig Roger allt mer sjuk. Han fick flera svimningsanfall, hade återkommande huvudvärk, kände tryck i huvudet och en onormal trötthet. Han gick därför till sin husläkare orolig för att det kunde vara en hjärntumör.

”Hon undersökte mig men lugnade mig med att det inte var någon hjärntumör utan sannolikt en magåkomma”.

Hjärntumör

Några dagar senare svimmade han av en gång till under cykelfärd och krockade med ett staket. På juldagen blev han ännu sämre, fick sluddrande tal och den vänstra ansiktshalva hängde ned. Det kan tyda på stroke och han åkte därför till akutmottagningen i Trelleborg.

”Där blev jag omedelbart skickad på röntgen. Där sågs förändringar i hjärnan på högra sidan.”

Det blev akut ambulans till Lund där man omedelbart gjorde en magnetresonanstomografi (MRT). Det konstaterades en ca 3,5 x5 cm stor tumör i högra temporalloben (vid tinningen). Samma sida som han brukade använda TetraRakel-mobilen.

Den 29 december 2011 opererades han och tumören togs bort.

”Jag har blivit sjukskriven och mina röda hudutslag i ansiktet är fullkomligt borta sedan jag inte längre använder Tetramobilen.”

I samband med att han fick Rosacea och drog kopplingen till Rakel, sökte han information på egen hand. Från England hittade han omfattande information om risker med Tetrasystemet, om engelska poliser som drabbats av olika problem, sjukdomar och även dödsfall i cancer.

Mörkläggning?

Hans kollegor är oroliga efter vad som hänt Roger och undrar om riskerna med systemet mörklagts. Roger har via sina skyddsombud krävt att strålningen från handenheterna ska mätas, men Rikspolisstyrelsen vägrar genomföra det med hänvisning till att alla enheter underskrider Strålsäkerhetsmyndighetens riktlinjer, baserade på ICNIRP:s rekommendationer. Riktlinjerna skyddar uttryckligen enbart mot effekter av 6 minuters exponering och utesluter långsiktseffekter som cancer. Mätningarna som hittills gjorts har gjorts av Tetratillverkarna själva. Arbetsmiljöverket hävdar till och med att det inte skulle gå att mäta strålningen.

Rogers tumör är bortopererad. Han har gått igenom flera månaders tuff strålbehandling och nu väntar sex månaders cellgiftsbehandling och ständiga kontroller. Han börjar få kontakt med andra poliser som också fått hälsoproblem som de kan koppla till Rakel-utrustningen, i form av Rosacea och utmattningssyndrom.

Intervjuer och artiklar av och med Roger Carlström:

Norsk TV-intervju september 2012 http://www.nrk.no/norge/_-nodnettet-gav-meg-hjernesvulst-1.8323448

Roger Carlströms artikel i Folkbladet, november 2013 : http://www.folkbladet.nu/756203/varning-for-all-denna-stralning

Radiointervju Sveriges Radio P4 Halland mars 2013 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2163&artikel=5489290

Intervju i SVT Sydnytt maj 2012

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/skadad-av-kommunikationsradion

Expressen januari 2012

http://www.expressen.se/kvp/polisen-blev-sjuk-av-radion/

Ljusglimten december 2012

https://eloverkanslig.org/roger-jag-kommer-aldrig-mer-att-satta-mig-i-en-polisbil/

Polistidningen maj 2012 http://polistidningen.se/2012/05/overleva-rakel/

Trelleborgs Allehanda januari 2012 http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/article1601947/Polis-blev-sjuk-av-att-anvanda-Rakel.html

DN 18 maj 2012 http://www.dn.se/nyheter/varlden/poliser-oroas-for-stralning-efter-hjarntumor/Liknande artiklar

Strålskyddsstiftelsen Insamlingsstiftelse informerar om hälso- och miljörisker med strålning och ger råd om hur de kan minskas. Vi utgår från vetenskaplig forskning, forskares bedömningar samt Europarådets rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

5G Exposé

Se presentationer här

258 vetenskapsmän begär bättre skydd mot hälsorisker

258 vetenskapsmän konstaterar att det finns växande belägg för hälsorisker.  Allmänheten och sjukvårdspersonal måste informeras om riskerna. Läs mer

____________________________________________

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend