Gör som Steve Jobs. Låt inte barnen använda surfplattor.

Apples grundare Steve Jobs gav inte sina egna barnsurfplattor (Ipads). Det berättade Steve Jobs för New York Times-journalisten Nick Bilton år 2010 som aldrig såg Steve Jobs barn med en dator eller Ipad. En Ipad avger lika mycket cancerklassad strålning som en smartmobil när den kopplas upp mot internet.

– Gör som Apples grundare och Vd Steve Jobs. Följ också rekommendationerna från tidigare Microsoftchefen Frank Clegg: Låt inte barnen använda uppkopplade surfplattor, varken i skolan eller i hemmet, säger Mona Nilsson, ordförande för Strålskyddsstiftelsen.

Walter Isaacson, som skrev boken ”Steve Jobs” och som tillbringade mycket tid i Steve Jobs hem berättade också för New York Times att han aldrig såg Jobs barn med en Ipad eller en dator.

Många barn i Sverige har i dag en egen surfplatta (Ipad), dator eller “smartmobil” (Iphone) från Apple. En stor andel skolor och förskolor har köpt in surfplattor till förskole- och skolbarnen. Apple har framgångsrikt och intensivt marknadsfört surfplattorna mot barnmarknaden. Samtidigt lät den beundrade frontfiguren Steve Jobs inte sina egna barn använda de trådlösa datorerna.

Steve Jobs dog år 2011 endast 56 år gammal i bukspottkörtelcancer. Han grundade Apple 1976 tillsammans med Steve Wozniak och under hans ledning har företaget utvecklat storsäljare som Appledatorn, Ipod, Iphone och Ipad och blivit ett av världens högst värderade företag.

Surfplattor kan endast kopplas upp mot internet med hjälp av trådlös anslutning och kommer dessutom genom sin design mycket nära kroppen på ett barn. En internetuppkopplad Ipad avger lika mycket strålning som en mobiltelefon. Sådan strålning kan orsaka cancer enligt upprepade undersökningar. Därför är strålningen från trådlösa nätverk, trådlöst uppkopplade datorer och mobiltelefoner också klassad som ”möjligen cancerframkallande” av WHO:s Internationella Cancerforskningsinstitut, IARC. Under det senaste året har flera undersökningar stärkt beläggen för att strålningen är cancerframkallande

Strålningen orsakar också huvudvärk, inlärnings- och koncentrationsproblem, ökad stress samt försämrar sömn och välbefinnande. Enligt en nyligen genomförd enkät som Sveriges Radio Halland har gjort har 9 av 10 barn i årskurs 8 huvudvärk i skolan.

Strålskyddsstiftelsen uppmanar alla skolor och förskolor att i stället använda datorer som kopplas upp med kabel till internet. På så sätt minimeras mikrovågsstrålningen och barnen och lärarna utsätts inte för hälsorisker i onödan. Trådlös teknik är helt olämplig och bör förbjudas, precis som cigaretter, i skolan och förskolan enligt Strålskyddsstiftelsen. Europarådet rekommenderade också medlemsländerna år 2011 att inte använda trådlösa nätverk och trådlös teknik i skolorna på grund av hälsoriskerna och barnens särskilda känslighet.

Strålskyddsstiftelsen har nyligen lanserat kampanjen En strålningsfri skola och förskola som innebär att trådlös teknik undviks och internetuppkoppling och telefonkontakter går via kabel och sladd.

Källor

New York Times: Steve Jobs was a Low-Tech Parent. 10 september 2014 http://www.nytimes.com/2014/09/11/fashion/steve-jobs-apple-was-a-low-tech-parent.html?_r=0

Sveriges Radio Halland: 9 av 10 har huvudvärk I skolan; 1 september 2014 http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=128&grupp=20711&artikel=5950918

News Voice: Microsoftdirektör: Låt aldrig barnen vara nära en uppkopplad mobil eller läsplatta. 14 februari 2014.

http://newsvoice.se/2014/02/14/microsoftdirektor-lat-aldrig-barnen-vara-nara-en-uppkopplad-mobil-eller-lasplatta/

Europarådet resolution 1815 om elektromagnetiska fält, maj 2011https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2014/01/euoroparadet-informera-brett-om-riskerna/

Strålskyddsstiftelsen: Mobilstrålning orsakar cancer 30 oktober 2013https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2013/10/mobilstralning-orsakar-cancer/Liknande artiklar

Strålskyddsstiftelsen Insamlingsstiftelse informerar om hälso- och miljörisker med strålning och ger råd om hur de kan minskas. Vi utgår från vetenskaplig forskning, forskares bedömningar samt Europarådets rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

5G Exposé

Se presentationer här

258 vetenskapsmän begär bättre skydd mot hälsorisker

258 vetenskapsmän konstaterar att det finns växande belägg för hälsorisker.  Allmänheten och sjukvårdspersonal måste informeras om riskerna. Läs mer

____________________________________________

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend