Dog hundratals fåglar när 5G testades i Holland?

I slutet av oktober/början av november 2018 hittades hundratals starar som plötsligt dött i Huijgensparken i Haag i Holland.  En källa som vill vara anonym uppger att 5G testades under samma tidsperiod i parken där massfågeldöden inträffade men industrin förnekar detta. Gällande regelverk utesluter skydd för fåglar, insekter och andra djur. Oavsett vad som orsakade massdöden tydliggör detta behovet av nytt regelverk som inbegriper skydd för fåglar och insekter mot sedan flera decennier helt klarlagda akuta effekter av mikrovågsstrålning.

Sammanfattning:

  • Runt 350 starfåglar dog på kort tid i en park i Haag.
  • Veterinärmedicinsk undersökning visade att fåglarna hade sprucken lever och blödningar innanför skallbenet.
  • En källa som vill vara anonym uppger att 5G testades vid parken vid samma tid.
  • Antennebureau förnekar att 5G-tester bedrevs vid platsen.
  • Vi saknar i dag gränsvärde som skyddar fåglar mot sedan decennier klarlagda akuta effekter av mikrovågsstrålning.
  • Klarlagda effekter av koncentrerad mikrovågsstrålning som orsakar snabb uppvärmning innefattar bland annat kramper, förlust av kontroll över muskler, desorientering och minnesförlust.

”Såg ut som en brottsplats”

Robert Barker från Djurpartiet sade till holländska msn att det såg ut som en brottsplats i Huijgensparken i Haag i slutet av oktober då hundratals starar plötsligt låg döda på marken.

– ”Det gick fort. Fåglarna ser inte ut att ha någon sjukdom, de har bara fallit döda från träden” sade Sharon Lexmond från fågelskyddsorganisationen De Wulp

Efter de första undersökningar av de döda fåglarna i början av november observerades att en del av fåglarna hade inre blödningar, men man hittade inga tecken på varken förgiftning eller virussjukdom.

Sammanlagt runt 350 döda starar hade i början av november hittats i parken. Träden i Huijgenspark är en viktig samlingsplats för flockar av starar som vilat på vägen till övervintringsplatserna.

Källa uppger att 5G testades

En källa boende i Haag uppger till Strålskyddsstiftelsen att 5G testades vid samma tidsperiod vid parken. Testerna av 5G ska ha genomförts av den holländska telekomoperatören KPN i samarbete med Haags kommun enligt källan med kontakter inom KPN.

Antennebureau, som är ett partnerskap mellan industri och stat i Holland och ansvarar för utbyggnaden av mobilnät, har förnekat att det skulle bedrivits 5G-tester i området efter att misstankarna om 5G-tester i parken fått spridning i Holländska medier:

”Antennbyrån fick frågor om plötsliga svältdöd i Huijgenspark i Haag förra veckan. Enligt en internetartikel skulle det bero på strålning av 5G-antenner. Detta är inte fallet. I närheten av parken testas inte med 5G.

Vetenskapligt finns det ingen anledning att anta att fåglar bara dör av strålning från en radiomast. Överallt i Nederländerna finns radiomaster för radio, tv och mobil kommunikation. Dessa är knutna till säkerhetsnormer och säkra att använda. Mätningar visar att strålningen ligger långt under säkerhetsnormerna.”

Ord står mot ord. Frågan är: Går det att rakt av lita på Antennebureau? Skulle en organisation som företräder telekomindustrin utan krusiduller erkänna att 5G orsakat fåglarnas död mot bakgrund av de enorma ekonomiska intressen som ligger djupt inbäddade i 5G-tekniken? Antennbureaus påstående att det skulle finnas säkerhetsnormer som skulle innefatta säkerhet för fåglar mot skadliga effekter av mikrovågsstrålning och 5G är felaktigt. Det finns inget skydd för fåglar inbakat i säkerhetsnormerna, vilket bekräftas av svar från vice ordförande för ICNIRP som utgett normerna (se längre ner).

Inga tecken på sjukdom eller svaghet

Den nederländska livsmedels- och konsumentproduktsäkerhetsmyndigheten (NVWA) har efter undersökning konstaterat fåglarnas död varken beror på West Nile-viruset eller usutuvirusen, en fågelsjukdom som uppträder i svarta fåglar.

I slutet av december rapporterade forskare från Naturhistoriska Riksmuseet i Rotterdam som analyserat ett urval av de döda fåglarna i stället att de hade dött pga brusten lever och blödningar under skallbenet. De misstänker att fåglarna har flugit in mot något hårt eller fått ett hårt slag vilket orsakat blödningarna. Fåglarna hade i övrigt inga tecken på sjukdom eller svaghet.

”Bortsett från den traumatiska skadorna såg de inre organen fräscha och friska ut. De undersökta fåglarna har bombarderats med stor kraft – mot varandra, mot trädgrenar, mot marken. Vi tror att fåglarna fått panik och flytt.”

Å sin sida hävdar ett annat laboratorium, Wageningen Bioveterinary Research Laboratory i Lelystad, att fåglarna skulle ha dött efter att ha ätit av en giftig växt.

Det är även besynnerligt att hundratals kor drabbades av panik utan synbar anledning vid flera gårdar i Groningen i Holland. Även då uppges 5G ha testats i området.

5G kan orsaka omedelbara skador

Den schweiziska forskargruppen runt Niels Kuster har i en forskningsrapport publicerad hösten 2018 kritiserat 5G och gällande regelverk från ICNIRP som gäller både i Holland och i Sverige. Kuster visar i sin rapport att även om ICNIRP:s gällande regelverk följs kan de koncentrerade kraftigt pulserande 5G-strålarna orsaka permanenta vävnadsskador pga snabb uppvärmning, vilket ICNIRP:s värde skulle  skydda mot. De intensiva pulserna kan snabbt värma upp vävnad och därigenom orsaka skada i människa.

Fåglarna är mer exponerade och mer utsatta än människor eftersom de ofta  befinner sig rakt i antennriktningen i träden nära basstationerna. Deras kroppar är dessutom betydligt mindre och det krävs därför mindre stark strålning för att orsaka omedelbara skadeeffekter på fåglar jämfört med hos människor. Mikrovågsstrålning kan dessutom skada hjärnans funktion även vid nivåer som inte är så intensiva att de orsakar uppvärmning.

Mikrovågor kan snabbt skada hjärnan

De höga mikrovågsfrekvenser som nu testas för 5G (i Sverige 26 GHz) och den teknik i form av fasstyrda gruppantenner som koncentrerar strålningen utvecklades initialt för militära ändamål. Militär teknik inbegriper även användning av mikrovågor för att skada (sk non-lethal weapons) och för så kallad ”crowd control”.

I en tidigare hemligstämplad rapport från USA:s Department of the Army som offentliggjordes år 2008 framgår att om en människas hjärna värms upp 1 grad med mikrovågor leder det till desorientering, handlingsförlamning, förlust av muskelkontroll och av minne. Vid uppvärmning av kroppen med mikrovågor är effekten upplevd som mycket mer obehaglig än då vi blir uppvärmda pga feber. Denna effekt uppnås hos människa inom 15-30 minuter då strålningen är så intensiv att den på kort tid orsakar uppvärmning. Om den uppvärmande effekten kvarstår, pågår under längre tid, skadas hjärnan så allvarligt att det leder till döden.

Vidare konstateras att mycket snabba pulser vid vissa frekvenser kan orsaka epilepsiliknande anfall och individen förlorar kontrollen över sina muskler.

Den amerikanska militära rapporten redovisar också att storleken på den levande varelsen  och den använda våglängden eller frekvensen är av avgörande betydelse för effekten.

Rapporten från USA konstaterar att vissa organ är känsligare än andra pga storlek och form och att de resonerar mer med en viss frekvens än andra.

Ovanstående är aspekter, förutom hänsyn och anpassning till fåglar och insekter, som också helt saknas i det svenska och holländska regelverket för tillåten strålning från mobilmaster och 5G.  Vårt gällande regelverk i dag som utgetts av organisationen ICNIRP bygger på uppfattningen att det enbart finns omedelbara uppvärmningseffekter av mikrovågsstrålning – inte skadliga effekter av långvarig exponering vid lägre intensiteter än de som orsakar omedelbar uppvärmning av en vuxen manskropp inom 30 minuter. Kan 5G:s frekvenser vara särskilt skadliga för en starfågels kroppsstorlek? Hur resonerar 5G:s frekvenser med olika fåglars hjärnor eller andra organ? De som fastställt gränsvärdet vet inte….

Vet inte om gränsvärdet skyddar fåglar

Det finns inget gränsvärde som skyddar fåglarna för 5G:s starka strålning mot de akuta effekter som är helt klarlagda och som beskrivs i den amerikanska rapporten. Påverkan på fåglar och insekter har förbisetts. Maria Feychting som är professor vid Karolinska Institutet och vice ordförande i ICNIRP bekräftar till Strålskyddsstiftelsen att ICNIRP:s värde enbart gäller människor och att man saknar kunskap om effekter av mikrovågsstrålning från mobilmaster och 5G på fåglar:

– ”ICNIRPs guidelines gäller människor. Det vetenskapliga underlaget gällande djur (som ej är experimentella djur) är begränsat, därför är det inte möjligt att fastställa om fåglar skyddas av ICNIRP:s guidelines eller om de inte skyddas.”

Slutkommentar:

Vi vet inte säkert vad som orsakade den plötsliga massdöden av fåglar i parken i Holland. Förlust av muskelkontroll eller andra klarlagda effekter av intensiv mikrovågsstrålning skulle emellertid kunna förklara de observerade skadorna i fåglarna. Det pågår nu ”storskaliga tester” med 5G både i Sverige och i Holland och kontrollen av industrins verksamhet får nu skötas av vakna och kritiskt tänkande medborgare och alternativa medier. Detta eftersom industrin och myndigheterna och MSM (main stream media) numera lever i symbios. Media har blivit telekomindustrins och myndigheternas megafon i stället för att kritiskt granska deras verksamhet. Hittills har inget av den massiva kritiken mot 5G och forskarnas farhågor fått sippra ut i MSM utan rapporteringen om 5G har varit ensidigt positiv. Myndigheterna är sedan många år industrins förlängda arm i stället för deras kontrollorgan.

Ingen kontroll och uppföljning av de storskaliga 5G-experimenten görs. Vi vet inte ens var de görs. PTS har ingen offentlig redovisning av var det bedrivs ”storskaliga tester” med 5G i Sverige vilket PTS öppnade för under  början av 2017. Man tillåter ett mycket farligt storskaligt experimenterande med både människors och djurs hälsa och liv och ingen kontroll av eventuella skadliga effekter görs.

Det råder inga tvivel om att vi helt saknar skyddande regelverk för fåglar, insekter och andra levande varelser i vår natur ens för sedan länge klarlagda skadliga omedelbara effekter av mikrovågsstrålning. 5G uppges nu kunna orsaka omedelbara vävnadsskador hos människa även om gällande regelverk respekteras. Detta understryker än en gång kravet från 218 forskare och läkare i 5G-appeal om att stoppa utbyggnaden av 5G och behovet att utreda riskerna först.

Det finns ingen forskning om 5G:s koncentrerade strålning och påverkan på varken fåglar eller insekter. Det finns inte heller någon forskning om påverkan på kor, andra djur och inte heller människor. Om det är så att den anonyma källans uppgift stämmer och 5G verkligen testades vid parken, är denna händelse en mycket allvarlig indikation på det hot som 5G:s mikrovågsstrålning innebär för levande varelser i vår miljö och kanske särskilt fåglar och insekter som befinner sig närmare 5G: fasstyrda gruppantenner. Om det visar sig vara så att 5G verkligen inte testades visar denna händelse ändå på behovet av att vi får ett regelverk som även innefattar skydd för fågel- insekts- och djurlivet.

♥♥♥

Det arbete Strålskyddsstiftelsen gör är för dig och din familj. För er hälsa, för kommande generationer och för vår gemensamma miljö. Arbetet görs för att ni ska få tillgång till den information som borde vara självklart i en demokrati. Vi gör det informationsarbete som ansvariga myndigheter borde göra, men som de inte gör. Vi gör också det granskande arbete som tongivande media borde göra, men som de inte gör.

Det här noggranna granskningsarbetet tar tid och kräver ofta hårt arbete innan varje ny artikel kan publiceras.

Om du tycker detta är viktigt och vill bidra till vårt fortsatta arbete, kan du skänka ett engångsbelopp eller bli månadsgivare genom att anmäla stående månadsöverföring i din internetbank. Om många bidrar kan vi arbeta ännu bättre. Tillsammans blir vi starka.

Bankgiro: 814-8504

♥♥♥

Källförteckning:

5G Telecommunications Science

https://www.newscientist.com/article/dn13513-us-army-toyed-with-telepathic-ray-gun/

https://www.usa-anti-communist.com/pdf/Bio_Effects_of_Selected_Non_Lethal_Weapons.pdf

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3721314/Doodsoorzaak-337-spreeuwen-nog-steeds-onbekend?fbclid=IwAR27ULuJlAztuwFNf7DLjGF3LkLZWJiocCZ0BKdzTtpXXQPW_Y9jPy_X4ok

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4464101/mysterious-bird?fbclid=IwAR1UWqB3lckYQ1AVNsGV0FF3Dfpdgxa6EqbZ6tgMklpMp0nUkbnt-WddFM4

https://www.ad.nl/video/kanalen/haagsche-courant~c433/series/korte-reportage~s1040/spreeuwenraadsel-opgelost-in-rotterdam~p61608?fbclid=IwAR1jOTclqMe9lLM36znrCJMs3gQGrnW7n_ulrGFfLehClzv92Wy87u4kMjQ

https://www.youtube.com/watch?v=LeOMqAXirIE

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/27/spreeuwen-den-haag-dood-na-interne-bloedingen-geen-gif-a3127159

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/27/spreeuwen-den-haag-dood-na-interne-bloedingen-geen-gif-a3127159

 



Liknande artiklar

Strålskyddsstiftelsen Insamlingsstiftelse informerar om hälso- och miljörisker med strålning och ger råd om hur de kan minskas. Vi utgår från vetenskaplig forskning, forskares bedömningar samt Europarådets rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

5G Exposé

Se presentationer här

258 vetenskapsmän begär bättre skydd mot hälsorisker

258 vetenskapsmän konstaterar att det finns växande belägg för hälsorisker.  Allmänheten och sjukvårdspersonal måste informeras om riskerna. Läs mer

____________________________________________

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend