Mobilmasters strålning en fara för hälsa och miljö

mobilmastMobilmaster är en risk för hälsa och miljö enligt en ny sammanställning från Strålskyddsstiftelsen. Svenska myndigheter lämnat felaktig information om kunskapsläget. En ny undersökning från Iran visar dessutom att mikrovågsstrålning från mobilmaster orsakar ökad förekomst av olika ohälsosymtom.

Pressmeddelande 2013-07-18

Totalt nio undersökningar har konstaterat att olika symtom som sömnstörningar, yrsel, huvudvärk, nedstämdhet, koncentrations- och minnesproblem, är vanligare bland närboende till mobilmaster (inom 300 m). Fem undersökningar har dessutom konstaterat ökad cancerrisk. Inga undersökningar har hittills genomförts av långtidseffekter av 3G, 4G eller trådlösa datanätverk.

Forskning har även visat att strålningen orsakar skador på djurlivet och växtligheten. Undersökningar har visat minskat fågelantal och förändrat beteende, kalvar har fått grå starr och växter får skador som tyder på stress.

I januari i år presenterades en internationell forskningssammanställning, Bioinitaitivrapporten[1], från 29 experter som gått igenom de senaste 5 årens forskning. Slutsats: strålning från mobilmaster innebär långsiktiga hälsorisker och riskerna har observerats vid nivåer långt under gällande gränsvärden för tillåten strålning som är vanligt förekommande i svenska hem i dag.

Strålskyddsstiftelsens nya sammanställningar visar att ansvariga myndigheter, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten, lämnat felaktig information om att det inte skulle finnas ”samlat vetenskapligt underlag”[2] som tyder på att strålning från mobilmaster innebär risker för människors hälsa eller miljön.

Trots att det svenska företaget Ericsson är världsledande på tillverkning av mobilbasstationer, har ingen undersökning genomförts i Sverige för att följa upp omfattande rapportering från människor som fått symtom av strålning från mobilmasterna. Det har inte heller genomförts någon uppföljande undersökning av rapporterad påverkan på djurliv eller växtlighet. Ingen undersökning finns tillgänglig som studerat korttids- eller långtidseffekter av 3G- eller 4G-utbyggnaden eller det omfattande införandet av trådlösa datanätverk i skolor och förskolor.

Strålskyddsstiftelsen, som bildats på grund av svåra brister i reglering av och information om risker med verksamheter och produkter som avger elektromagnetiska fält,  uppmanar till kraftig sänkning av gränsvärdet. Det bör sänkas 1-10 miljoner gånger i likhet med slutsatserna av Bioinitiativrapporten från januari 2013 samt i likhet med rekommendationen från Salzburgs hälsomyndighet 2002.

Vi ser tyvärr att de symtom och sjukdomar som upprepat kopplats till exponering för mikrovågsstrålningen ökar explosivt i befolkningen och bland barnen. Det är särskilt oroväckande att så många barn drabbats. Regeringen bär ett stort ansvar för hur strålskyddsfrågorna hanteras, säger Tore Fahlström, ordförande för Strålskyddsstiftelsen och som tidigare arbetat inom telekomindustrin.

Strålskyddsstiftelsen är en insamlingsstiftelse som arbetar för att människor och miljö skyddas mot skadlig elektromagnetisk strålning genom att informera om risker och publicera rekommendationer. Stiftelsen verkar för skärpt lagstiftning, stärkt konsumentskydd samt stöd till de som redan skadats. www.stralskyddsstiftelsen.se

Fakta

Strålskyddsstiftelsens faktablad om mobilmaster och hälsorisker
stralskyddsstiftelsen.se/sites/default/files/pub/faktablad/13-0003-05.pdf

Strålskyddsstiftelsens faktablad om mobilmaster och påverkan på miljön
stralskyddsstiftelsen.se/sites/default/files/pub/faktablad/13-0004-05.pdf

Ny forskning från Iran som bekräftar hälsorisker av strålning från mobilmaster
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23781985?dopt=Abstract

Gällande gränsvärde för strålning från mobilmaster saknar skydd mot effekter av längre tids exponering än 6 minuter. Det skyddar enbart mot effekter som uppstår relativt omedelbart då strålningen är så hög att den värmer upp kroppsvävnad med en grad. Det saknas gränsvärde som skyddar mot effekter av strålning från mobilmaster och trådlösa datanätverk som pågår dygnet runt. Flera länder, exempelvis Italien, Schweiz, Belgien, Indien och Ryssland, har strängare gränsvärden.
stralskyddsstiftelsen.se/juridik/gransvarden
stralskyddsstiftelsen.se/juridik/gransvarden/icnirp

Referenser

[1]    Strålskyddsstiftelsen pressmeddelande: Internationella experter varnar för mobilstrålning och trådlös teknik
stralskyddsstiftelsen.se/press/internationella-experter-varnar

[2]    Socialstyrelsens meddelandeblad socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/8545/



Liknande artiklar

Strålskyddsstiftelsen Insamlingsstiftelse informerar om hälso- och miljörisker med strålning och ger råd om hur de kan minskas. Vi utgår från vetenskaplig forskning, forskares bedömningar samt Europarådets rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

5G Exposé

Se presentationer här

258 vetenskapsmän begär bättre skydd mot hälsorisker

258 vetenskapsmän konstaterar att det finns växande belägg för hälsorisker.  Allmänheten och sjukvårdspersonal måste informeras om riskerna. Läs mer

____________________________________________

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend